Trots op Charissa

Charissa is veertien en zit in de derde klas. Als ze niet op school zit, staat ze op het voetbalveld. Als middenvelder speelt ze bij VV Roden. Later wil ze het liefst als prof bij Ajax spelen. ‘Of bij een goede ploeg in Zweden. Ook een leuk land.’

"Later wil ik het liefst profvoetballer worden bij Ajax"

Charissa, vierde klas

Trots op Charissa

Charissa is veertien en zit in de derde klas. Als ze niet op school zit, staat ze op het voetbalveld. Als middenvelder speelt ze bij VV Roden. Later wil ze het liefst als prof bij Ajax spelen. ‘Of bij een goede ploeg in Zweden. Ook een leuk land.’

Middenvelder in een meidenteam

‘Ik was nog maar vier jaar toen ik al heel behendig was met de bal en graag op voetbal wilde. Dat mocht, maar dan moest ik wel al mijn zwemdiploma’s halen. Nou, dat lukte me binnen een halfjaar en toen mocht ik op voetbal blijven. Eerst speelde ik in gemengde teams, maar nu ben ik middenvelder in een meidenteam van VV Roden. We spelen in de hoofdklasse en dat betekent dat we veel moeten trainen: bijna elke dag. Door corona mogen we nog wel trainen maar geen wedstrijden meer spelen. Dat is best jammer, want we moeten nog aan elkaar wennen als team. We hebben nog maar een wedstrijd gespeeld. Trainen doe je nu voor jezelf, niet voor de wedstrijd en dat is gewoon minder leuk.’

 

Blijf jezelf!

‘Elke dag trainen betekent wel dat ik mijn huiswerk goed moet plannen. Ik maak alles meteen na school of na de training. Je hebt discipline nodig als je zoveel sport, maar gelukkig houden ze er op school wel een beetje rekening mee. Een van mijn zussen zit ook op voetbal en veel van mijn vriendinnen ook. Ik raad het andere meiden graag aan. Als het je leuk lijkt, moet je zeker kijken of het wat voor je is. Sowieso vind ik dat je moet doen wat jij zelf leuk vindt. Blijf jezelf en verander niet omdat een ander dat wil.’

 

Sterk aan de bal

‘Lieke Martens van het Nederlands elftal is mijn voorbeeld. Zij is heel technisch en sterk aan de bal. Dat ben ik ook. Ze durft acties in te zetten en wacht niet af. Dat vind ik heel mooi om te zien. Dat wil ik zelf ook zo doen. Later wil ik het liefst profvoetballer worden bij Ajax. Of in Zweden: dat is een heel leuk land en de voetballers verdienen er goed. Na mijn eindexamen wil ik graag naar Sport & Bewegen op het Alfa College. En dan door met voetbal als het lukt. Gelukkig hoef ik dat nu allemaal nog niet te beslissen.’

Ook trots op: